Het begint weer te kriebelen

Gisteren heb ik seizoen 2017 op Compuclub nog eens doorlopen om te bepalen wat er goed en fout ging. Ik doe dit jaarlijks in de winter om de planning voor het nieuwe seizoen te maken. Wat dat betreft ben ik misschien wel iets te fanatiek, maar zodra ik aan de inkorftafel sta, wil ik winnen.

Of dit nu de juiste mentaliteit is, weet ik niet. Sommige liefhebbers kiezen slechts een vlucht of vier uit waar ze een geweldig piekmoment beleven door middel van een spelsysteem of door de duiven te boosten met van alles en nog wat.

Ik niet. Ik ben op een leeftijd gekomen waarin ik wil genieten van de duivensport en alle vluchten. Jong, oud, Vitesse, Midfond, Dagfond en de nalijn dit jaar.

Het overnachtspel is andere koek. Hier zijn andere duiven voor nodig, al sluit ik niet uit dat ik binnen nu en tien jaar ook de ZLU ga proberen.

Terugkomend op vorig jaar

De meeste 1e prijzen won ik in het verleden met snelheden tussen 1100 en 1300 mpm, alleen dan was er hier aan de westkant iets te behalen.

De laatste jaren ben ik andere lijnen in gaan brengen en de duiven beter leren oriënteren. Dit heb ik gedaan door ze in kleinere groepjes vanuit meerdere richtingen op te leren. Vorig jaar zag ik dat ik dus ook de snellere vluchten kon winnen.

Duiven moeten het vertrouwen hebben om alleen te vliegen of de klad te verlaten en hun eigen weg te zoeken. Dit is wel aan te leren, denk ik. Je moet hier wel veel tijd in stoppen, vroeg mee beginnen en met duiven doen die tiptop in orde zijn. Zo niet, dan leidt dit tot grote verliezen.

Hier houd ik het systeem van Mariën aan, oftewel alleen medicatie wanneer het écht niet anders kan en een rotsvast vertrouwen hebben in topduiven, niet in wondermiddelen. Duiven die bol staan van de medicatie, presteren nooit een heel seizoen uitstekend.

Als je op alle disciplines met jong en oud bij de kampioenen staat in Brabant 2000, dan is dat toch het bewijs dat ze het over een heel jaar in de breedte goed gedaan hebben. Ook de komende 37 vluchten waar ik aan deel wil nemen ga ik weer voor een zo goed mogelijk resultaat.

Goed presteren begint bij jezelf. Goede voeding en een uitstekende verzorging staan daarbij op de 1e plaats. Daarnaast moet je de duiven goed uittesten, zodat je kunt zien met wie je verder kunt gaan. Vandaar dat ik weer een mooie ploeg jongen heb die ik stevig aan de tand ga voelen.

Heb je ruimte voor 100 duiven? Hou er dan niet meer dan 75, want anders gaan ze van alles mankeren of raak je ze kwijt van het hok. Vermijd overbevolking te allen tijde.