Op controle bij De Weerd

Vandaag ben ik even langs De Weerd gegaan voor o.a. een mestcontrole, deze was gelukkig oké. Ik had zes duiven bij me waarvan er één Tricho had. Hier doe ik niets aan, aangezien ze alle zes uit één hok komen en met grote jongen liggen.

Lichte Tricho lost zichzelf op

Ik ben er zeker van dat de duif met Tricho over een week of vier gewoon uit zichzelf genezen is. Zouden er vier of meer besmet zijn geweest, dan had ik natuurlijk wel ingegrepen.

Als de weerstand van een duif goed is, lost hij lichte Tricho zelf wel op. Ik heb in mijn 40-jarige loopbaan wel geleerd dat daar waar je vaak tegen kuurt, je ook vaak mee te maken krijgt. Vandaar weinig tot geen kuren tegen Tricho of dikke koppen hier.

Coccidiose hebben ze bij mij nog nooit gevonden. Wormen slechts één keer in 40 jaar tijd (nota bene bij aangekochte duiven).

Met een goede verzorging, voeding en lavakorrel op de bodem voorkom je een heleboel van dit soort ellende. Het regelmatig geven van Naturaline met extra knoflook kan ook zeker geen kwaad.

Hier staat alles open, behalve met regenbuien. De wind waait hier in de hokken, persoonlijk vind ik dit fijn. Hierdoor kan er verse lucht in en heb ik altijd droge, schone hokken.

Duiven wennen snel aan dingen en diegene die er niet tegen kunnen, moeten simpelweg het veld ruimen.