Een heel team

Een honderdtal jongen zitten eraf. Gisteren heb ik nog zes Belgen gehaald bij Peter van Oerle, dit zijn overigens de enige bijgehaalde duiven. In totaal al een hele ploeg dus, maar er komen er zelfs nog een paar bij.

Enten & selecteren

Volgende week ga ik enten en selecteren. Ik steek dan alles in de mand en de duiven die in de hand niet aanvoelen zoals ik dat wil, verdwijnen dan. De kweek is super verlopen, dus verwacht ik dat de schade beperkt zal blijven.

Adeno

Ik hoorde dat er in België momenteel veel problemen zijn met Adeno. Zelf heb ik altijd wel wat Belgamco en Cobel op voorraad, mocht het de kop opsteken.

Ik moet zeggen dat sinds ik om de dag Naturaline + knoflook geef, ik geen zware Adeno meer heb gehad. Een enkeling braakt wel eens, maar hier gelukkig geen half hok dat bagger schijt.

Maar goed, zoals met alles hoeft het daar niet aan te liggen en kan ook ik volgende week met problemen zitten.

De zin en onzin van entingen

De entingen tegen Adeno en Herpes heb ik jaren terug al eens getest, maar zonder resultaat. Weggegooid geld dus. Hetzelfde geldt voor het tweemaal enten van jongen tegen Paramyxo, één keer is afdoende.

Duiven hoef je ook maar één keer in hun leven te enten tegen de pokken, maar dan moet je het wel goed doen. Dit houdt in dat je voldoende veren moet wegtrekken en stevig moet borstelen.

Verder

Naar mijn mening kun je duiven die herhaaldelijk niet fit zijn beter opruimen dan hiervoor de medicijnenkast open blijven trekken.

Ook is het raadzaam de jongen af en toe eens in de hand te nemen, jonge duiven moeten altijd mooi rond staan.

Onlangs las ik ergens dat men een ruimengeling gaf aan de jongen, omdat ze de kleine pluimpjes lieten vallen. Kijk, zij maken dus al de eerste fout van het nieuwe jaar.

Jonge duiven moeten uit kunnen groeien en netjes in kunnen pluimen, vaak zijn ze als jaarling pas volgroeid. Een goede mengeling geven dus en geef ze hiervan ook genoeg (met dien verstande dat ze wel alles op moeten eten).

Conditioneren heeft niets te maken met schraal voeren. Dit heeft meer te maken met de duiven ruim voeren en een duidelijk signaal geven dat ze naar binnen moeten.

Hier voer ik ze ruim, maar alles moet eerst op zijn voordat de tafel opnieuw gedekt wordt. Het fluitsignaal betekent hier dat ze naar binnen moeten.

In het vliegseizoen trainen hier drie ploegen jongen en twee ploegen oude duiven, allemaal afzonderlijk van elkaar. Het is dus noodzaak dat hier goed geluisterd wordt.

Alles gaat hier op tijd, dus de ene ploeg moet binnen zijn voordat de volgende losgelaten wordt.

Jongen die in het begin van het seizoen niet op tijd naar binnen komen, slapen een nachtje buiten. Daarna moeten ze ervan geleerd hebben, anders belanden ze voorgoed op de reservebank.