pipa-ranking-2017-embregts-theunis

Hoe ziet de verzorging er momenteel uit?

Nu alle prijsuitreikingen voorbij zijn, kan het seizoen beginnen.

Verzorging in de ochtend

Hier worden ze dagelijks op dezelfde wijze verzorgd, dus ook op zaterdag en zondag. Om 7 uur ’s ochtends begin ik bij de kweekduiven. Hier zet ik dan alles zuiver, voer ik ze, ververs ik het water en kijk ik wie er gelegd heeft of geringd moet worden.

Rond kwart voor 8 gaat de verduistering bij de oude vliegduiven eraf en laat ik ze los. In de ochtend kijk ik niet naar een beetje motregen. Ook hier zet ik vervolgens alles zuiver en ververs ik het water.

Om 8 uur gaat de verduistering bij de jongen eraf. Vervolgens maak ik daar alleen de zitschappen zuiver en ververs ik het water in de drinkgoot. Doordat ik de zitschappen zuiver maak met de duiven nog in het hok, raken ze gewend aan mij en zijn ze totaal niet bang.

Om 9 uur gaan de oude vliegduiven weer naar binnen. Op het moment zitten zij met jongen van 10 dagen, dus voer ik ze flink zodra ze binnen zijn.

Rond half 10 gaan de jongen eruit tot een uurtje of 11. De jongen krijgen dan om 11 uur de eerste maaltijd van de dag. Soms ligt er dan nog wel wat voer van de dag ervoor, dus ze komen niet tekort.

Op dat moment voer ik de oude duiven nog wat bij en dan zit de ochtenddienst erop.

Verzorging in de middag

Rond 4 uur ’s middags voer ik de duiven nogmaals en dan gaat om 6 uur ’s avonds de verduistering er weer op.

Verzorging in het piekseizoen

Over een maand wordt het wat drukker met de verzorging, dan begin ik een uurtje eerder. Over twee maanden wordt de verzorging pas echt intensief, dan start ik om 6 uur ’s ochtends tot ongeveer half 10 ’s avonds.

Hier zitten in het vliegseizoen circa 200 duiven, dus wil je het goed kunnen overzien dan moet je er veel tijd in steken. Natuurlijk ben ik vrij tussen half 11 ’s ochtends en half 3 ’s middags. Vaak ben ik dan in de tuin bezig of ben ik andere dingen aan het doen.

Wat als je niet zoveel tijd hebt?

Als je dagelijks moet werken of niet in de gelegenheid bent, is het niet raadzaam om meer dan 100 duiven te houden. Het is dan simpelweg onmogelijk om alles rond te krijgen. Je kunt echter wel veel tijd besparen door structuur aan te brengen in de dagelijkse verzorging en alles simpel te houden.

Eén mengeling zoals de Championsmix hanteren zorgt ervoor dat je niet dagelijks hoeft te mengen. Lavakorrel op de bodem zorgt ervoor dat je niet dagelijks hoeft te krabben. Dit soort zaken besparen je al snel een uur of meer per dag die je vervolgens in je duiven kunt steken.

Mijn advies is om jezelf bij gebrek aan tijd te specialiseren op enkele vluchten. Het is beter om die paar vluchten excellent te spelen in plaats van alles half.