totale-verkoping-2006

Het draait om de beste duiven

Dit weekend dus de voorjaarsbeurs in Houten, traditiegetrouw de start van het nieuwe seizoen.

Dr. Fernand Mariën

Vandaag ben ik even langs Dr. Fernand Mariën geweest voor conditiepoeder en mineralenmix, dus ik kan er weer tegenaan. Fernand vertelde me dat hij deze zomer met pensioen kan, dus ben ik benieuwd hoelang we nog gebruik kunnen maken van zijn producten.

Fernand staat bekend om zijn minimale gebruik van medicatie. Hij zal dit dan ook niet snel meegeven. Ook hij gelooft in de opbouw van een natuurlijke, sterke weerstand bij duiven en verder niets.

Zijn de mineralen en conditiepoeder dan een versterking? Ik weet het niet. Voor 2006 gaf ik het alle jaren met alleen Naturaline, en toen ging het super. Nadien gebruikte ik het 10 jaar niet meer omdat ik geen tijd had dit te halen, maar de resultaten bleven hetzelfde.

In 2016 ben ik gestopt met mijn bedrijf, dus nu heb ik weer de tijd om het te halen en geef ik het dus weer, net zoals in 2006 en daarvoor.

Vroeger en nu

In principe heb ik vorig jaar de periode van 2006 gekopieerd en een hardere selectie gemaakt op gezondheid. Verder heb ik weinig geloof meer in allerlei onzin. Werden er destijds duiven ziek, dan mochten ze hun verblijfsvergunning inleveren. Ik had toen weinig geduld en een hekel aan kwakkelende duiven.

Toentertijd won ik ieder jaar vaak de eerste openingsvlucht al de 1e en gemiddeld 10x de 1e in het samenspel. Ook in 2006, het jaar van de verkoop (52 stuks), werd ik 1e, 2e, 6e, 8e en 10e Provinciaal Asduif met de jonge duiven.

Ook in 1999, bij de oprichting van Brabant 2000, was ik 1e hokkampioen en 1e Asduif met Iron Man. Hij werd later de vader van Vedetje, waar Ludo Claessens 1e en 3e Nationaal Orléans mee won.

Inmiddels leven we 19 jaar later en vloog ik vorig seizoen nog steeds 1e hok jong en 1e en 2e Asduif jong in Brabant 2000. Wat dat betreft is er dus niet veel veranderd in die 19 jaar, haha.

En ja, ook toen al voerde ik de Championsmix. Dit liet ik toen mengen bij Van Camp in Boechout, België. Dit werd opgeleverd in jute zakken van 50 kg. In de jaren daarna heb ik de samenstelling echter wel iets veranderd en verbeterd.

Wat niet veranderd is, is mijn drijfveer om het alleen met goede duiven te doen. Je moet er alleen een heleboel van kweken en dan is het nog de kunst om de minste eruit te filteren voordat de vluchten starten. Na de vluchten volgt een eindselectie.