Op tijd een bad

Gisteren was de wind te hard en te koud om de duiven los te laten, dus dan maar een baddag.

Zowel de jonge als oude duiven zaten er binnen enkele seconden in, iets wat ik graag zie. Duiven die graag in bad gaan, zijn in orde. Een goede graadmeter is tevens dat er een dikke laag witte poeder op het water blijft liggen.

Resultaten van slechte voeding

Onlangs ben ik nog op hokbezoek geweest, waarbij mij direct opviel dat de duiven daar een mengeling van slechte kwaliteit hadden gekregen tijdens de rui. Deze duiven hadden harde, droge pluimen en afgeschuinde slagpennen. Dit soort duiven verschijnen vaak met 1-0 achterstand aan de start.

Ik vind dat je 12 maanden per jaar duivenmelker moet zijn en niet moet bezuinigen op de verzorging, bijvoorbeeld door er maar een goedkope zak voer in te kieperen.

Minder duiven voor meer succes

Wordt alles wat te duur, dan kun je beter minder duiven gaan houden. Het draait immers niet om kwantiteit, maar kwaliteit. Meer duiven houden betekent niet dat je meer prijzen zult winnen.

Integendeel, minder duiven houden leidt juist vaak tot meer succes. Ik ken genoeg melkers die top gingen spelen en meer duiven zijn gaan  houden, maar daardoor toch weer slechter zijn gaan spelen. Het overzicht kunnen bewaren werkt het beste.

Voeding tijdens de kweekperiode

Ook in de kweekperiode moet je een veelzijdige, uitgebalanceerde mengeling zoals de Championsmix voeren. Dit mag volop en daarnaast adviseer ik iedereen om daar ook dagelijks wat Allerlei bij te verstrekken.

De jongen krijgen hier nu volle bak tot aan het vliegseizoen, onder de voorwaarde dat ze alles op moeten eten voordat ze nieuw voer krijgen.

“Trainen ze dan nog wel?” hoor ik u denken. Zodra de jongen hier gemiddeld een maand gespeend zitten, jaag ik alles één keer per dag het hok uit. Ik sla er dan met de vlag onder, zodat ze de lucht in gaan. Na een aantal dagen is dat niet meer nodig, omdat ze dan vanzelf gaan.

Vroeger liet ik ze de hele dag rondslenteren, maar dat doe ik niet meer vanwege de roofvogels. Nu is het vliegen of binnen verblijven.

De oude vliegduiven liggen nu ook met jongen van tien dagen en ook die krijgen volle bak te eten. Ze mogen niets aan gewicht inleveren tijdens de opkweek. Ik heb liever dat ze iets te zwaar aan het seizoen beginnen dan te licht.

Met het oplopende seizoen in Nederland krijg je er niet snel meer gewicht bij als de vluchten eenmaal begonnen zijn, zeker niet met een voorjaar met regelmatig oostenwind erin.