Dragon-Girl-NL17-3714981

De voorjaarsbeurs in Houten

Deze week is alweer de voorjaarsbeurs in Houten, zo snel kan een jaar voorbijgaan. Zelf ben ik een jeugdlid van 50 jaar, maar ik hoop nog wel wat jaren te kunnen genieten van de duivensport (mits de gezondheid het toelaat natuurlijk).

Fast Rocket

Gisteren had ik het al even over Fast Rocket, zoon van Last Lady en halfbroer van Harry’s Rocket. Hij is nu naar de kweek gegaan na eerder een 2e, tweemaal 11e NPO en meerdere 1e prijzen gewonnen te hebben.

Natuurlijk geeft dit door. Afgelopen jaar won Dragon Girl (een dochter van hem) de 1e in het Rayon en werd ze 2e Gouden Crack FZN.

Voorbereidingen in maart

Het eerste weekend van maart is ook altijd het tijdstip dat de duiven weer in orde moeten zijn voor het nieuwe seizoen. Zijn ze dan niet goed, dan zijn er nog enkele weken om herstelwerkzaamheden te verrichten.

Hier ga ik half maart op controle met de duiven. Niet zozeer voor Trichomoniasis (’t Geel ), maar meer voor coccidiose of worminfecties (wat ik overigens pas één of twee keer gehad heb in mijn loopbaan als duivenmelker). Coccidiose kan uit zichzelf weggaan, maar wormen niet. Vandaar de controle.

Met wormen is het net als met paratyfus, ze doen het vaak op in de mand doordat ze gevoerd worden tussen de uitwerpselen. Al zit er maar één besmette duif tussen, je kunt hier een hele besmetting door opbouwen zonder dat je het in de gaten hebt.

Preventief kuren doe ik alleen in het najaar tegen paratyfus. Verder kuur ik niet, dit tast namelijk alleen de weerstand van de duiven aan.

Kwaliteit boven kwantiteit

Ik volg dus min of meer het Mariën systeem, oftewel alleen kuren wanneer het écht nodig is. Dit kan echter alleen met een kleine, overzichtelijke kolonie duiven die je goed in de hand hebt. Je moet ze dan wel scherp in de gaten houden. Iemand met meer dan 400 duiven in het seizoen wil ik dit dan ook niet adviseren.

Hier overleven in de winter nu zo’n 100 duiven. Voor mijn verkoop in 2006 waren dit er nooit meer dan 60. Ik kweek wel heel veel jongen, maar de meeste hou je geen zes maanden. Oude duiven hou je jaarrond.

Het is dat ik ook voor Friesland kweek, anders hield ik er niet meer dan 70 (ongeveer 12 kweekkoppels en 24 vliegkoppels). Mochten dat allemaal goede zijn, dan was je de beste van het land. Zo simpel is dat.

Vandaar dat ik nooit aanraad om het in meer duiven te zoeken. Je kunt het beter in goede duiven gaan zoeken, een harde selectie maken en jezelf specialiseren op de vluchten die je wilt spelen. Snelheid, halve fond of dagfond.