Wanneer kweek je de beste duiven?

Eén ding is zeker: goede duiven kun je 12 maanden per jaar kweken.

Ik las vandaag op de website van A.S. dat Willem de Bruijn vindt dat duiven beter voor 10 februari gelegd kunnen worden. Hier ben ik het niet helemaal mee eens.

Ik heb in mijn duivencarrière al meer dan 100x teletekst gewonnen, en ik denk dat 45% van die winnaars gespeend waren tegen eind april/begin mei.

Zelf speen ik tot eind april/begin mei. Vaak zitten daar echt goede duiven bij, alleen raak je er per saldo meer van kwijt door de kortere periode van africhten. Die jongen krijgen een spoedopleiding om alsnog de start te halen, vandaar dat er meer achterblijven.

Maarten Huijsmans haalde hier vorig jaar tien jongen op die gespeend waren tegen eind april/begin mei. Hij speelde met deze jongen op de nalijn, maar ook daar zaten enkele toppertjes bij.