embregts-theunis-vloerdekkorrel-2

Lavakorrel

Deze week werd er weer veel lavakorrel besteld. Opvallend veel afnemers hadden eerst gebroken maïskolven in het hok liggen, maar zijn hier toch maar vanaf gestapt.

Nadelen van gebroken maïskolven

Ik hoorde dat de mest diep tussen de kolven gaat zitten, waardoor ze bij vochtige omstandigheden schijnbaar flink gaan stinken. Persoonlijk vind ik ze niet fijn, omdat ik rugklachten heb en niet over een ongelijke bodem kan lopen. Maar goed, ieder zijn ding natuurlijk.

Voordelen van lavakorrel

Steeds vaker zie ik dat liefhebbers die last hebben van stof, besluiten om lavakorrel op de bodem te leggen. Al het fijne stof zakt namelijk tussen de korrels door naar beneden en waait niet op dankzij het gewicht van de korrels die bovenop liggen. De lavakorrel zal hierdoor nooit verwaaien in het hok, al ligt het er maar 2 cm dik op.

Zelf ga ik eens per twee weken met de gasbrander over de korrel heen om de pluimen weg te schroeien en alle eventueel aanwezige bacteriën te doden. Ik hoef hierbij niet bang te zijn dat ik het hok afbrandt, want lavakorrel is gelukkig niet brandbaar.

Pas op met witte vloerdekkorrels

Mijn advies aan iedere liefhebber is om op te passen met witte korrels die als ‘lavakorrel’ aangeboden worden. Witte lavakorrels bestaan namelijk niet. Deze producten zijn vaak gemaakt van zachte kalkstoffen, die je snel kapot trapt. Dit leidt tot een hoop stof in het hok (en zeker ook daarbuiten!).

Verkooppunten lavakorrel

Onze lavakorrel is momenteel te koop bij Kranendonk Diervoeders in Ridderkerk, de vestigingen van Ronny van Tilburg, ons adres in Hoeven en binnenkort ook weer bij Duivensportcentrum ’t Harde. Uiteraard kunnen wij de lavakorrel ook verzenden. Neem voor de voorwaarden even contact met ons op.