Geluk kun je afdwingen in de duivensport

Kijk, in de duivensport moet je soms geluk hebben met de aanschaf of het koppelen van bepaalde duiven.

In sommige gevallen kun je geluk zelf afdwingen, door op zoek te gaan naar verbetering of versterking. Zelf wil ik altijd beter worden en dus luister ik naar wat andere liefhebbers te vertellen hebben en lees ik veel.

Doe ik altijd iets met die informatie? Soms wel, soms niet.

Enkele jaren geleden waren Gerard Koopman en zijn verzorger hier om te zien hoe mijn hokken waren. Deze week komt er een Belgische top duivenmelker langs om te zien hoe ik het doe, dus ook grote hokken proberen te leren van elkaar.

Ik ben vroeger grootgebracht in een duivendorp met meer dan 300 duivenmelkers en ik durf hardop te zeggen dat ik als tienjarige door niet één van deze 300 liefhebbers geholpen werd.

Toen al was de duivensport een harde sport en ik had al snel door dat ik dingen zelf uit moest zoeken en niet afhankelijk moest zijn van anderen.

Geholpen ben ik nooit, maar bedonderd ben ik genoeg. Gek genoeg niet door mensen waar ik duiven van kocht, maar wel door mensen die op een sluwe wijze aan duiven of informatie wilde geraken.

Kijk, ik heb zelf nooit om een duif gebedeld of gevraagd. Als ik er eentje wilde hebben, probeerde ik die te kopen. Ging dat niet, dan had ik pech en ging ik op zoek naar een andere duif.

Dus de vraag: “Hoe kom jij aan goede duiven?” kan ik simpelweg beantwoorden met dat ik ze gewoon gekocht heb. Soms veel te duur, maar vaak ook niet.

Wat dat betreft herken ik mezelf in de jeugdige Maarten Huijsmans. Niet gemakkelijk van zijn stuk te brengen, altijd op zoek naar verbetering en niet te snel tevreden met eigen resultaten.

Inmiddels weet ik dat je karakter gevormd wordt door de dingen die je meemaakt in het leven. Bij mij heeft dit ertoe geleid dat ik niet te snel meer op mensen vertrouw, hoe mooi ze zich ook voordoen.

Gelukkig heb ik wel enkele goede vrienden waar ik ieder jaar enkele duiven mee ruil. Is het geen verbetering, dan gaan ze gewoon weer terug. Ik verkoop geen duiven van hun en zij niet van mij.