De kweek loopt door

Bij Jan in Friesland worden deze week de eerste jonge gespeend, dus ga ik daar over enkele weken naartoe om ze eens in handen te nemen.

Hier zijn er 40 geringd. De duiven die verlegd zijn, zullen volgende week geringd worden.

Voor de rest heb ik weinig omhanden. Het weer is niets en de vliegduiven krijgen éénmaal per dag hun verzorging.

Ik heb weinig met de wintermaanden. Op PIPA loopt een veiling van 19 duiven. Door het grote aantal bruikbare jongen in 2017 moesten er toch enkele duivinnen noodgedwongen verkassen, ook enkele kweekduiven.

Nu worden duiven die niet kweken hier gewoon opgeruimd. Iets waar ik zelf niets me kan, maak ik een ander ook niet blij mee.

De aangeboden zomerjongen zijn stuk voor stuk plaatjes, sommigen net zoals de jongen van Young Witbuik, SpaceGirl en Superrossi. Dit zijn tevens de laatste die te koop aangeboden worden.

Wat verder nog van deze duiven gekweekt wordt, is voor eigen gebruik. Het kan met duiven ineens over zijn en dat is geld mij niet waard.

Je moet jaren zoeken naar stamduiven die in meerdere generaties doorkweken, maar toch kan je daar snel weer vanaf zijn door ziekte of wat dan ook.

Mijn allerbeste kweekdoffer BlueRocket ging mank lopen en bevruchtte niet meer. Na onderzoek bleek dat hij artrose heeft, wat schijnbaar dus ook bij duiven voorkomt. Hij is pas van 2010, maar het is dus wel over.

Kweekicoon Harry bevruchtte ook op tienjarige leeftijd niet meer. Het kan dus in één keer gedaan zijn en dan moet je hopen dat de nazaten doortrekken.

Young Witbuik is van 2008 en zit in een kweekbox, maar bevrucht nog alles. Spacegirl daarentegen is een aflopende zaak wat leggen betreft.

Doordat ik ook voor Jan kweek, slijten de kweekduivinnen hier hard. Ze leggen tweemaal zoveel eitjes als bij anderen. Ik denk ook niet dat er iemand op deze wereld hetzelfde zou doen als ik, twee hokken bevoorraden van de beste duiven.