Beoordelingen?

In het kader van de PIPA verkoop, vandaag Amazing Nugget, 3e WHZB en kleindochter van Rocketeer. Sinds twee jaar zit ze op de kweek. Jan had afgelopen jaar enkele superkleinkinderen, enkele daarvan wonnen ook top 10 Npo prijzen.

Hier won dit jaar een zoon van Amazing Nugget de 3e Npo Orleans, een kleinzoon wist een 1e te winnen en top 10 provinciaal.

Tegenwoordig zie je op steeds meer verkoopsites beoordelingen van duiven, maar wat moet of kan je ermee.

Kijk, persoonlijk heb ik het nooit gehad op duivenkeurders. Mijn mening is dat degene met verstand van duiven nog geboren moet worden.

Je kan een duif van de buitenkant beoordelen, waar iedereen een verschillende kijk of voorkeur voor heeft. Oké, een duif staat open of niet, maar “spieren in balans”, “pluim”, ik vind het bullshit.

Wat heb je aan een perfect gebouwde duif die niet kweekt of prijs kan vliegen?

Er zijn zoveel keurders in Nederland die tegen vergoeding andermans duiven beoordelen, terwijl ze zelf amper het prijzenblad kunnen halen. Zijn die perfect uitgeselecteerde duiven van hun dan te dom???

Vroeger had je de tentoonstellingen: de beste duiven kregen vaak de slechtste punten en een onvoldoende als indruk vliegduif.

Vaak werden die beoordelingen gedaan door iemand die in het seizoen volledig geklopt werd door die “slecht geklasseerde” duiven. Dus nogmaals: wat moet of kan je ermee.

Ik ben hier zelf ook vaak voor gevraagd maar ik begin hier niet aan. Ik ga andermans duiven niet af lopen kraken.

Natuurlijk zijn er mensen die er meer zicht op hebben dan anderen, maar ook zij kunnen er niet in kijken.

Er is maar één selectiebeleid, en dat is de uitslag aan het einde van het vliegseizoen.

Je kan bij Compuclub na het vliegseizoen een prestatieoverzicht aanvragen waarbij helemaal duidelijk wordt wat je mooiste of beste duiven zijn. En daar kan geen enkele keurder, stamboom of wat voor praatjesmaker dan ook tegenop.

Mocht je jezelf ook aan dit selectiebeleid houden en hiernaar selecteren, dan kom je vanzelf binnen bij de kampioenen. Alleen het beste telt en de rest is bijzaak. Nogmaals:

  • Een goede verzorging
  • Een gevarieerde mengeling duivenvoer
  • Een niet te druk bevolkt duivenhok
  • Een goed verlucht duivenhok
  • Een goede selectie op gezondheid en prestaties
  • Hiermee kom je er vanzelf en heb je niemand nodig.