Ze worden vanzelf groot

Hier ga ik volgende week de eerste jongen weer spenen, ze komen mooi op.

Ik geef geen extra toevoegingen, alleen de basismengeling Championsmix/NPO-mix. In het kweekseizoen geef ik iedere dag wat Allerlei en doe ik om de dag wat vitamineral over het voer.

Kijk, alles wat je kweekduiven opvoert in de kweek lijken ze graag te eten, of dat nou eivoer, P40, groenten, brood of wat dan ook is. Het schijnt ze niet uit te maken, maar of ze het nodig hebben… Daar geloof ik niet in.

Persoonlijk heb ik er een hekel aan om ergens van die vetgemeste jongen te halen met papkonten die wel 3 cm open lijken te staan. Nee, hier zijn het mooie, stevig gebouwde jongen met een zachte pluim en meestal enigszins gesloten aan de achterzijde.

Wat ik ook graag zie bij pas gespeende jongen, is dat ze alles snel in de gaten hebben en dat ze pienter genoeg zijn om alles zelf te vinden in het duivenhok.

Hier steek ik geen duiven in de drinkpot of goot, dat zoeken ze maar zelf uit. Als ze gezond zijn vreten ze enkele dagen nadat je ze gespeend hebt, de oren van het hoofd. Wat ik ook graag zie, is dat ze snel in de bakjes vliegen en niet op de grond blijven hangen.

Ook bij de jongen geldt één regel: leg ze niet in de watten, maar wees er hard voor en laat ze tegen een stootje kunnen. Geef ze dus ook gewoon de kans om in de regen naar buiten te gaan.