Embregts Theunis Racing Pigeons

Switch to desktop Register Login

Goeie of mooie duiven??

Hier selecteer ik al jaren op de uitslag en de zomerjongen in de hand, mocht je de duiven op hun uiterlijke kenmerken selecteren heb je binnen no time een hok mooie duiven die niets waard blijken te zijn.

Ik was enkele jaren terug bij een wat oudere liefhebber met ruim 40 kweekkoppels, de beste man presteerde niet maar verkocht schijnbaar veel doordat een andere kampioen in vroegere jaren enkele goede duiven van hem had.

Enkele duiven in handen gehad zacht van pluim perfect van bouw hij zou er zo alle tentoonstellingen mee af kunnen, alleen voor de vluchten was het niets.

Maar zoals op de meeste plaatsen waar veel duiven verkocht worden zit er af en toe wel eens een goede bij, die word onthouden en die honderden slechte vergeten.

 

De duiven zijn aan het veranderen zag je vroeger een duidelijk verschil tussen doffer en duivin nu niet meer, ook zag je vroeger veel duiven met enorme neusdoppen ook dat is zo goed als weg. Ook de grote Belgische duiven zie je bijna niet meer.

De echte sprinters of duiven die echt niet verder kunnen dan 300km (of het wind vanachter zijn) dat zijn vaak duiven die wat malser aanvoelen wat het vlees betreft.

De duiven van nu de echte alrounders zijn harder van bouw en spieren je zou er een spijker mee in een plank kunnen slaan. Vaak zijn dit ook duiven die na 7 uur vliegen amper gewicht verliezen en na enkele uren weer op gewicht zijn.

Zelf denk ik dat de echte alround duiven die op alle afstanden uit de voeten komen toch in Nederland zitten, hier heb je overal een oplopend vliegprogramma met meerdere losplaatsen.

Op de meeste afdelingen kun je enkele keren onder de 200km spelen de rest er boven, in Belgie is Noyon amper 200km en zijn de meeste namen als Bourges, Argenton,La.Souteraine grote midfond vluchten voor hier wat de afstand betreft.

 

Het mooiste van Belgie is wel dat ze meermaals per jaar Nationaal kunnen concoursen door hun breedte ligging en dat kan dan hier weer niet, Nederland is simpel weg te diep. 

Zoals ik al eens meer aanhaalde zouden ze Nederland beter in 2 sectoren opdelen en alle afdelingen weg of benoemen tot samenspelen.

Alleen dan zou er duidelijkheid komen waar de betere duiven zitten. Ook zouden de duiven zich beter ontwikkelen met een massale lossing, en zouden we niet zo gemakkelijk totale overrompelingen krijgen op de concoursen van sommige grote hokken.

Zelfs de wind zou dan minder bepalend zijn door de grotere lossingen.  Volgens mij het enige redmiddel voor de duivensport, maak het eerst aantrekkelijk voor de eigen leden dan komen de nieuwe vanzelf.

 

Waardeer dit artikel
(1 Stem)
Nog meer nieuwsartikelen: « De 12e Mooi weer. »
back to top

Design by You Me 'n IT

Top Desktop version