Embregts Theunis Racing Pigeons

Switch to desktop Register Login

Feeling

Vanaf hier de beste wensen voor iedereen en een goede gezondheid voor jou en je naasten.

Gave

Al heel wat duiven liefhebbers spelen enkele jaren goed om vervolgens weer als krabber te eindigen. Veel maken natuurlijk de fout om in van alles en nog wat te geloven of om naar iedereen te luisteren.

Kijk om aan goede duiven te geraken is een ding maar om goede duiven te behouden is een ander ding.  Je moet in de duivensport ook een bepaalde gave hebben om te kunnen kweken met duiven en lijnen vast te kunnen blijven houden.

Ook moet je de duiven leren kennen weten wie op wie past en in de broedschotel al kunnen zien wie het gaat maken of wie niet.  Kijk ik heb het al vaker gezegd mijn beste kweekduiven hebben nooit gevlogen maar zijn vanaf het spenen op het kweekhok beland.

Elk jaar kweek ik enkele zomerjongen van de betere en zoek er daar enkele uit om voor de kweek te houden, meestal worden het goede kweekduiven.

Selectie

Selectie speelt in de duivensport de grootste rol niet te snel geloven in goede duiven en alles waar maar iets aan schort verwijderen.

Het begint vaak al in de kweek het ene jong amper kunnen ringen en het andere valt de ring de andere dag nog af weg ermee. Jongen die met de vleugels open aan de voerbak bij iedereen staan te bedelen weg ook jongen die te dom zijn om na enkele dagen de drinkpot te vinden weg ermee. Jongen die als laatste buiten komen terwijl de rest al rond het hok vliegt ruim je ook beter op, ook duiven die terwijl ze al weken rond toeren alsnog bij een ander binnen springen laat je beter daar.

En zo kan ik nog wel even door gaan, en nou hoor ik de meeste denken dan heb je er maar weinig meer over maar met veel is het niet te halen en met goede wel.  Kijk ik start wel met een 100 jongen maar schrik niet dat zijn er een 200 geweest veel hebben niet eens buiten geweest en zijn al verwijderd. Van het hok verspeel ik weinig ook van de vluchten niet maar er worden er wel alle weken verwijderd tijdens het seizoen, wat er meest de laatste vluchten nog loopt die mogen bijna allemaal blijven op een enkeling na die er na de rui nog uit gaat.

Je moet er nu eenmaal veel kweken voor enkele pareltjes en die pareltjes maken het verschil op de vluchten en later in de stam opbouw.

Tips

Wees niet te flauw met duiven en steek de aandacht in de meest vitale duiven en niet in de kwakkelende jongen. Hou het ten alle tijden simpel ga geen bijgehaalde duiven compenseren met je eigen duiven ze moeten immers vooruit gang geven geen terug gang.

Probeer medicijnen uit de kweek periode te houden duiven die ziek worden omdat ze jongen groot moeten brengen opruimen ondanks hun prestaties of afkomst.  Gewoon een goede kwaliteit voer verse grit en om de dag allerlei zouden moeten volstaan om goede gezonde jongen te kweken.

En maak niet de fout om te denken als een mens en duiven in de watten te leggen door ze bij te lichten of allerlei toegevoegde producten te geven om maar zo mooi mogelijke jongen te kweken.

Kweken gaat vanzelf als de duiven gezond zijn en zuurstof genoeg hebben.  De meeste bijproducten lijden vaak tot waterig mest rond de schotel en schrale jongen in de nest.

Iets wat duiven graag eten is nog niet het teken dat het iets toevoegt pakken wij mensen ook niet liever naar iets lekkers dan iets gezonds??

 

Waardeer dit artikel
(4 Stemmen)
back to top

Design by You Me 'n IT

Top Desktop version