Embregts Theunis Racing Pigeons

Switch to desktop Register Login

Jonge duiven.

Veel dingen ontstaan uit ervaring en fouten maken vandaar dat men beter zelf de proef op de som neemt. Hier ben ik de jongen op gaan leren begin maart en heb ik elke week eenmaal gereden die duiven waren allemaal direct na het spenen ingeent voor de Paramixo, ook heb ik 4 hokken jongen dus kan ik elke ronde apart houden.

Hier zijn de jongen elke keer gelost per 14 duiven gelijk het begon op 5km 10km 20km 25km 30km nooit verder wel uit verschillende richtingen zowel oostenlijk als westenlijk.

De verliezen waren gering wel ben ik iemand die redelijk streng selecteert dus elke week verdwijnen de mindere goden eruit simpelweg omdat ik niet zo zeer geloof in goede duiven die zitten er heel weinig en zijn vaak perfect van bouw en pluim dus die dat niet zijn verwijder ik gemakkelijk. Kweek alleen uit de betere en vaak verleggen zelfs tot 4 keer achtereen voordat ze zelf een jong opbrengen en mijd overbevolking ga geen 50 jongen in een hok proppen waar er maar 25 op moeten zitten.

Ook kijk ik niet naar het weer uit ervaring weet ik inmiddels bij bewolkt weer heb je de gemakkelijkste vluchten het is juist het stralend weer waarbij je moet oppassen. Vroeger hing ik drinkgoten aan de mand nu drinken ze alleen in het hok uit een drinkgoot.

Altijd zuiver water of Naturaline eventuele medicatie best op het voer bij thuiskomst van een opleer of vlucht water de duiven weten dat en zullen niet zo gemakkelijk op een platdak of in een sloot onderweg gaan drinken.

Een enkel voorbeeld zo het niet moet hier kwam een liefhebber op maandag de duiven hadden licht Adeno maar tot mijn verbazing mande hij op vrijdag in de duiven waren genezen dacht hij 75% kwijt dus na elke besmetting Adeno of Ornitose geef ze enkele weken rust om volledig te bekomen. 

Verliezen met jongen hebben 90% van de liefhebbers zelf in handen en dat heeft geen enkel drol te maken met later beginnen dan zouden de Belgen wel erg dom zijn die beginnen immers half mei.

Ik besprak het ook met W de B een man die weet waar hij over praat zijn redenering de kampioenen hoor je er weinig over het zijn vaak de minderen die elk jaar dezelfde fouten in hun voorbereiding maken.

Dus de kern punten,

1) Geen overbevolking een goed verlucht hok.

2) Zoveel mogelijk kweken uit goede duiven.

3) Zo vroeg mogelijk inenten.

4) Zo vroeg en vaak mogelijk opleren al is het aan de andere kant van de straat laat een ander maar wachten tot dat ze wegtrekken.

5) Gun de duiven voldoende herstel na ziekte als jezelf de griep hebt ben je ook weken verder voordat je volledig herstelt bent.

6) Bij thuiskomst van een training of wedstrijd vlucht altijd zuiver water en allerlei of snoepzaad in het hok.

7) Het allerbelangrijkste selecteren duiven met slechte pluim of bouw of regelmatig op de dool of elke keer als eerste ziek weg ermee je bent beter met 5 perfecte duiven als met 20 slechte.

8) Vermijd zoveel mogelijk medicijn gebruik duiven die je met medicijnen op de been moet houden verwijder je het best lichte tricho is geen enkel probleem dat kan uit zichzelf verdwijnen.

9) In het geval van Adeno of One Eye Cold probeer het te verslechteren des te eerder zijn ze ervan af dus pas ingrijpen als 50% besmet is in het geval Adeno vroeg inenten voor Paramixo en vroeg een nacht in de mand en oplaten hoe eerder je die stress erop hebt hoe eerder ze het krijgen.

10) Duiven terug halen ouder dan 8 weken ik doe het uit fatsoen maar verwijder ze direct vaak lopen ze later weer wel ergens binnen, ook de duiven die tegen een draad vliegen poten kapot borsten open best verwijderen die zijn vaak te bang om te vliegen later en veranderen ze in gewone prijsvliegers.

Nou dit was het weer voor vandaag enkele tips waar 90% van de liefhebbers niets toch niets mee gaat doen, ik heb de afgelopen jaren al vaker uit de doeken gedaan hoe ik voer en wat ik doe en ik pas ook regelmatig dingen aan die ik niet bij het juiste eind had maar dat zijn fouten die je moet maken om ervan te leren.

 

Waardeer dit artikel
(4 Stemmen)
Nog meer nieuwsartikelen: « Vircon S Nieuwe afhaaltijden »
back to top

Design by You Me 'n IT

Top Desktop version